Aşıyla önlenebilen bir hastalık olan rotavirüs, dünya genelinde yılda 1 milyara yakın çocukta görülüyor ve 450 bin çocuğun yaşamanı yitirmesine yol açıyor.
Yaklaşık 30 ülkenin rutin aşı takviminde yer alan rotavirüs aşısının Türkiye`de de takvime alınması için bilim insanlarının yapacağı inceleme sonrasında karar verileceği belirtiliyor.
Rotavirüs aşısının mucidi olan ekibin başı Prof. Dr. Timo Vesikari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rotavirisün, ishal dışında kusma ve yüksek ateşe de neden olan bir hastalık olduğunu söyledi.
Bu üç bulgunun görünmesi halinde kişide susuzluk ortaya çıktığını ifade eden Vesikari, özellikle bebeklerin hastaneye yatışının söz konusu olabildiğini belirtti.
Vesikari, rotavirüsten en fazla etkilenen yaş grubunun 6-18 aylık bebekler olduğuna dikkati çekerek, “Bebeklerin 6 ayı tamamladıktan sonra yaşadığı ilk kış en savunmasız dönemi oluşturur“ dedi.
Hastalığın, zamanında ve etkin tedavi edilmesi gerektiğine, aksi takdirde “ölümcül“ olabileceğinu ifade eden Vesikari, Avrupa`da iyi bir çocuk hastanesinde rotavirüse karşı ölüm olgularının az olduğunu söyledi.
Vesikari, rotavirüste en büyük sorunun bebeğin susuz kalması olduğunu, bebeğe ağızdan ya da damardan sıvı verilmediğinde problem yaşanabileceğini belirtti. Sıvı takviyesi sonrasında bebeğin kısa zamanda toparlanmaya başlayacağını, kusma ve yüksek ateş şikayetinin ortadan kalktığını anlatan Vesikari, tedavi sonrasında hastalığın ortadan kalktığını bildirdi.
14 Nisan 2012 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder