Sucuğun Zararları
Dünya Kanser Araştırmaları Örgütü tarafından yürütülen bir araştırma salam, sosis, pastırma ve sucuk gibi işlenmiş etlerin bağırsak kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Bilim adamları, işlem görmüş bu etlerin bağırsak kanseri riski taşıdığı konusunda bir uyarı yayınlayarak haftada en fazla 70 gram tüketilmesini tavsiye etti. Riski azaltmak için haftada 3 dilim pastırma ya da salamı geçmemek gerekiyor. Uzmanlara göre 70 gramlık limitle dünya çapında bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10’unun önüne geçilebilir. Çalışmayı yürüten profesör Martin Wiseman, riski minimuma indirmek için en ideal tavsiyenin bu ürünlerin hiç tüketilmemesi olduğuna dikkat çekiyor. Haftada en fazla kırmızı et tüketimi ise pişmiş olarak 500 gram yani yarım kilo olarak olarak belirlendi. Bilim adamlarına göre aşırı kırmızı et tüketimi bağırsak kanserine yakalanma tehlikesini yüzde 30 oranına kadar artırabiliyor. Bağırsak kanseri dünyada en yaygın olarak görülen 3’üncü kanser türü ve hastaların yüzde 50’si beş yıl içinde yaşamını yitiriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder